Можна на олії авокадо смажити чи тільки для салатів?

Дружині хтось порадив олію авокадо, купили пляшку. А я тепер дивлюся на неї і не розумію. На ній смажити взагалі можна? Чи вона як оливкова extra virgin, тільки для салатів, бо при нагріванні всі вітаміни вмирають і стає шкідливою? Шкода зіпсувати, бо коштує вона чимало.

DJonn

Active member
Можна, і навіть дуже добре на ній смажити. Але є нюанс. Подивіться, яка у вас. Якщо вона темно-зелена, ароматна, така насичена (це нерафінована), то її краще не гріти. Вона якраз для салатів, бо має смак і низьку температуру горіння. А якщо світла, прозора, майже без запаху (рафінована) - то вона ідеальна для смаження.

Подивився, у мене якраз світла, написано "Refined". Але хіба це не означає, що вона "очищена" і вже не така корисна? Я думав, весь сенс олії авокадо саме в її унікальному складі, а після рафінації там же нічого не лишається. Тоді чим вона краща за звичайну соняшникову? Виходить, для салатів вона вже не підходить, а для смаження - незрозуміло, чи є користь.

DJonn

Active member
Якраз твоя рафінована - це найкращий варіант для сковорідки. Для салатів вона теж підійде, якщо потрібен нейтральний смак, але її головна фішка - термостійкість. Коли я собі обирав, то багато читав про таку річ, як точка димлення олії авокадо https://maudau.com.ua/category/oliia-i-otset/typ_210=avokadova і це ключове. У рафінованої вона - одна з найвищих серед усіх олій, десь 270 градусів.
Це означає, що ти можеш розігріти пательню дуже сильно, наприклад, для стейка, і вона не буде горіти, диміти і виділяти канцерогени. Звичайна соняшникова чи оливкова вже давно б диміла. А нерафінована (зелена) з авокадо згоріла б ще швидше.
Так, при рафінації частина вітамінів втрачається, але зберігається корисний склад жирів (мононенасичені). Тому для високотемпературного смаження вона вважається і безпечнішою, і кориснішою за більшість інших.

Сверху