Як подовжити термін служби нагрівального елемента бойлера?

Щоб водонагрівач служив якомога довше, важливо звертати увагу на стан його нагрівального елемента, адже саме він відповідає за ефективне нагрівання води. З мого досвіду, багато хто недооцінює важливість профілактичного догляду за бойлером, а дарма – регулярне обслуговування значно продовжує строк його експлуатації. Основна причина виходу з ладу ТЕНу – накопичення накипу, який утворюється при нагріванні жорсткої води. Він утворює товстий шар, що знижує теплопровідність і змушує елемент працювати з підвищеним навантаженням, через що він швидше перегрівається і виходить з ладу.

Щоб уникнути подібної ситуації, варто раз на рік проводити очищення внутрішньої частини бойлера та самого нагрівального елемента: https://www.sq.com.ua/ukr/novini_pa...ofilaktika-boilera-osnovni-pravila-doglyadu-2. Якщо ж бойлер експлуатується в регіоні з дуже жорсткою водою, цей інтервал краще скоротити до 6–8 місяців. Особисто я один раз пропустив планову чистку – і через це довелося замінити ТЕН раніше, ніж очікував. Крім того, бажано використовувати магнієвий анод — він захищає ТЕН і бак від корозії, але потребує своєчасної заміни, приблизно раз на рік.

Також важливо правильно виставляти температуру нагріву. Необов’язково прогрівати воду до максимуму — оптимальна температура близько 55–60°C. Це знижує навантаження на елемент і водночас запобігає надмірному утворенню накипу. Ще один практичний крок — встановлення фільтра для пом'якшення води, особливо якщо відомо, що в регіоні вона має підвищену жорсткість. Я встановив такий фільтр, і помітив, що згодом бойлер став менше потребувати чистки, а ТЕН виглядав майже як новий.

Отже, турбота про нагрівальний елемент — це не складно, але вимагає регулярності. Дотримуючись цих простих порад, можна значно продовжити термін служби бойлера і уникнути зайвих витрат на ремонт або заміну обладнання.

Сверху