Хто як чистить срібло вдома?

Цікаво, хто як чистить срібло вдома? У мене є декілька старих прикрас, які з часом потьмяніли та втратили блиск. Пробувала просто мити водою з милом — ефекту майже ніякого. Не хочу нести їх до ювеліра, бо думаю, що це можна зробити самостійно. Може, хтось користувався якимись народними методами чи домашніми засобами?

Можна спробувати суміш соди та гарячої води з додаванням солі — я про це неодноразово читав у різних джерелах. Потрібно застелити дно посудини фольгою, викласти на неї срібні вироби, залити гарячою водою, додати чайну ложку соди й солі. Вироби мають полежати в цьому розчині кілька хвилин.

Непоганий варіант — використання зубної пасти без абразивних частинок. Берете м’яку зубну щітку, трохи пасти й обережно чистите прикраси, особливо у важкодоступних місцях. Потім добре промити водою та витерти м’якою серветкою. Головне — не використовувати пасти з відбілювачем чи гранулами, бо вони можуть подряпати поверхню.

Ще один варіант для чищення — використати розчин нашатирного спирту. Його розводять у воді (приблизно одна частина спирту на десять частин води), срібні речі занурюють у рідину на 10–15 хвилин, потім ретельно промивають і насухо витирають м’якою тканиною. Такий спосіб добре працює, коли срібло просто втратило блиск, але ще не дуже почорніло.
До речі, на сайті Срібна Країна є рекомендації щодо чищення срібла https://sribnakraina.ua/ua/kak-pochistit-serebro-v-domashnih-uslovijah.html Регулярне, але дбайливе чищення допомагає уникнути накопичення нальоту і зберегти гарний вигляд надовго.

Сверху